Search This Blog

Monday, March 31, 2014

MLB Economic Quiz in honor of Opening Day

~ Woodrow Wilson, this nation's worst ever President throwing out symbolic 'first pitch' to start 1916 season

Today for most of America is baseball's Opening Day..

Yes, Yes we know a game was played last night and in fact two official games were played over a week ago in Australia but you're so ruining the buzz..

Anyways..

Opening Day baseball is an exciting moment where practically every fan outside of Houston believes they have a realistic shot of making the playoffs and possibly even greater glory if all the pieces just fall into place..

So we thought in the spirit of the grand ol' past-time, we'd have a MLB themed economic quiz..

1)  What is the projected payroll of the Los Angeles Dodgers for the 2014 season?
A - $137.5 million

B - $158.5 million

C - $236 million

D - $310 million

Answer: C  It will be the highest in the league, even surpassing the Yankees

2)  What is the projected payroll of the Pittsburgh Pirates for the 2014 season?
A - $55.3 million

B - $74.4 million

C - $104.5 million

D - $109.1 million
Answer: B   2013 is first time the Pirates made the playoffs in 20 yrs

3)  What is the projected payroll of the Miami Marlins for 2014?
A - $43.2 million

B - $57.8 million

C - $184 million

D - $192.7 million
Answer: A

4) On March 28th, very talented Los Angeles Angels outfielder Mike Trout signed a contract extension to stay with the ball club..   What were the terms of that deal?
A - 4 years, $24 million  ($6 mil ave)

B - 3 years, $41 million  ($13.6 mil ave)

C - 7 years, $92 million ($13.4 mil ave)

D - 6 years, $144.5 million ($24.08 mil ave)
Answer:  D    Trout will be paid annually by the Angels more than 50% of the total player salary expenditure of the Miami Marlins.

5)  This off-season the Yankees signed highly touted Japanese pitcher Masahiro Tanaka who was undefeated in Japan the previous year but has yet to pitch an inning of regular season MLB baseball..  How much did the Yankees sign him for?

A - 2 years, $30 million  ($15 mil ave)

B - 5 years, $100 million ($20 mil ave) 

C - 7 years, $155 million ($22.14 mil ave)

D - 9 years, $270 million ($30 mil ave)
Answer:  C  If Tanaka starts 30 games this season, it comes out to $738,000 per start

6)  On average, how much should a baseball fan expect to pay for a cold frothy beer at a MLB ballpark?
A - $4.75

B - $6.50

C - $8.00

D - $10.25
Answer:  C   That's for one cup or bottle;  A six-pack of domestic beer at your local supermarket is about $7

7)  According to USA Today, how much on average does it cost a family of 4 to attend a Red Sox game including non-premium tickets, parking, etc..?
A - $200

B - $250

C - $337

D - $352
Answer:  C   Guess it pays to win the World Series

8)  Ten years ago, Citizens Bank Park was opened where the Philadelphia Phillies play..  How much did that ballpark cost to build?
A - $367 million

B - $468 million

C - $502 million

D - $798 million
Answer:  B   The whole stadium cost a mere 2x the 2014 Dodgers payroll

9)  What is the absolute minimum a professional baseball team in 2014 is allowed to pay a veteran player annually?
A - $150k

B - $175k

C - $460k

D - $500k
Answer:  D   Over a 162 game season that comes out to $3,086 per game

10)  Final Q:  Last year the Houston Astros had a MLB low payroll of just under $25 million..   How many players during the 2013 season made more than the entire Astros team combined?
A - 16 players

B - 20 players

C - 31 players

D - 38 players
Answer:  B

Was that not fun or what?  Whew..

Time to relax now and enjoy first pitch..  Have a good Mon..