Search This Blog

Monday, August 6, 2018

Some Trivia on All Things August 6th...


We thought for today's post we'd try something a little different to spice things up and if others enjoy, we will do this more often..

Because the past is as important as the present (in some cases more so) we're going to ask you our loyal readers some trivia questions about different events which happened on this day in history - August 6th.

Overall we hope this is a challenge because when one is stumped, then you get the 'Ahh' reaction which is the beautiful sound of learning

All questions are multiple choice so let's begin:
1)  On this Date in 1912, the progressive Bull Moose party meets in Chicago.. They are a 3rd party with a candidate who will be running in that year's election with a former US President is their nominee..   Who?

A -  William McKinley
B -  Theodore Roosevelt
C -  Franklin Delano Roosevelt
D -  Grover Cleveland


Answer:  B

Teddy Roosevelt had served as President until 1908 when he decided not to run for re-election and William Howard Taft won with his support.    After 4 years in office, Teddy was so frustrated by Taft in office he ran against him and Democrat nominee Woodrow Wilson..  The GOP vote was split and Wilson won in 1912

2)  On this date in history, American troops were involved in a bloody battle at a place called Oriskany where 385 American lives were lost and another 80 were wounded or missing.  What war was this battle connected to?

A -  Revolutionary War
B -  War of 1812
C -   US Civil War
D -  Persian Gulf War



Answer:  A   

The Battle of Oriskany (New York) on August 6, 1777 was one of the bloodiest battles in the North American theater of the American Revolutionary War and a significant engagement of the Saratoga campaign.

 3)  On August 6 1890 at Auburn Prison in New York, murderer William Kemmler becomes the first person to be executed by this method..

A -  Hanging
B -  Electric Chair
C -  Waterboarding
D -  Lethal Injection


Answer:   B    Kemmler murdered his common-law wife with a hatchet and was electrocuted at age 30

4)  A nuclear bomb was dropped on Hiroshima on this date in 1945..  What was the bomb's nickname or code term?

A -  Big Dick McBob
B -  The Plumper
C -  Little Boy
D -  Pecker Petey


Answer:   C

"Little Boy" was dropped by the Enola Gay..  Many liberals to this day say it was not necessary to drop the bomb on wartime Japan...  No it was.

5)  Which of the following famous people was Not born on this date?

A -  Robert Mitchum
B -  Sean Connery
C -  Lucille Ball
D -  M. Night Shyamalan


Answer:   B

Connery was born August 25, 1930

Mitchum was born on August 6th, 1917, Ball in 1911 and Shyamalan in 1970

6)  On this date in 1809, one of Britain and perhaps the world's greatest poets was born, responsible for such works as 'The Charge of the Light Brigade" and "Idylls of the King"..  He is ranked as the ninth most frequently quoted writer in The Oxford Dictionary of Quotations - Who is he? 

A -  Lord Byron
B -  Robert Browning
C -  Oscar Wilde
D - Alfred Tennyson


Answer:   D

Tennyson was Poet Laureate of Great Britain and Ireland during much of Queen Victoria's reign and remains one of the most popular British poets.

7)  Artist Andy Warhol was born today in 1928 and died in 1987..   Currently, what was the largest amount one of his paintings sold for (not necessarily in his lifetime)?

A -  $29 million
B -  $105 million
C -  $113 million
D -  $121 million


Answer:  B

The highest price ever paid for a Warhol painting is $105 million for a 1963 canvas titled Silver Car Crash (Double Disaster) in November, 2013

Last Question...

8)  On this date in 2009, director John Hughes passed away.at the age of 59..   Most people know the films he directed (Sixteen Candles, Breakfast Club, etc..) but he also screen wrote some famous films..   Which of the following did he NOT screenwrite?

A -  Home Alone
B -  National Lampoon's Vacation
C -  Animal House
D -  Mr. Mom


Answer:   C    

Hughes also wrote the screenplay for Beethoven (the dog, not the composer), the remake of Miracle on 34th Street and movie version of Dennis the Menace

Hope you enjoyed & learned something