Search This Blog

Tuesday, August 21, 2018

Trivia for Events in History on August 21


Today is one of those 'nothing worth really writing about' days that happens in the news more often than one realizes

Rather than just skipping, we thought we'd do another fun trivia quiz like we did a couple weeks ago with all questions connected in some way with today..

As said before, we hope its not too easy because reactions of 'Ahh' means you learned something new

OK, here we go..

1)  Today is the anniversary of the beginning of the Second Battle of the Somme..  What war is that connected to?

A - Napoleonic Wars
B - World War I
C - World War II
D - 100 Years War

~ Photo of Somme as it looks today

Answer - B   The Second Battle of the Somme took place 100 years ago today in 1918 and lasted until September 2nd; US forces were involved in the battle
2)  What state gained admittance to the US on this date in history?

A - Florida
B - Hawaii
C - California
D - Texas


Answer - B    Hawaii entered the Union on August 21, 1959 as the 50th state
3)  On this date in 1770, Captain James Cook claims eastern Australia for Britain and renames the southern half what?

A - New South Wales
B - South Melbourne
C - New South Queensbury
D - South Sydney

~ Cook killed by savages in Hawaii in 1783

Answer - A    It borders Queensland to the north, Victoria to the south, and South Australia to the west. Its coast borders the Tasman Sea to the east
4)  On today's date in 1897, what automobile manufacturer and marque who is no longer around was first started up?

A - Saturn
B - Pontiac
C - Oldsmobile
D - Studebaker


Answer - C   Olds Motor Vehicle Co. was founded by Ransom E. Olds in 1897. It produced over 35 million vehicles, including at least 14 million built at its Lansing, Michigan factory. The brand closed in 2004
5)  The great NBA Hall of Famer Wilt Chamberlain was born today in 1936 and passed away on October 12, 1999..  He holds many records including scoring 100 points in one game.  Speaking of scoring, according to his autobiography, how many women did he claim he had sex with?

A - 5,000 women
B - 10,000 women
C - 20,000 women
D - 25,000 women


Answer - C    According to Rod Roddewig, a contemporary of Wilt's, Chamberlain documented his love life using a Day-Timer. Every time Chamberlain went to bed with a different woman, he put a check in his Day-Timer. Over a 10-day period, there were 23 checks in the book, which would be a rate of 2.3 women per day.

Chamberlain divided that number in half, to be conservative and to correct for degrees of variation. He then multiplied that number by the number of days he had been alive at the time minus 15 years. That was how the 20,000 number came into existence

6)  On this date every year which country honors Ninoy Aquino Day as a non-working holiday?

A - Philippines
B - Japan
C - North Korea
D - South Korea


Answer - A    It commemorates the assassination of former Senator Benigno "Ninoy" Aquino, Jr. He was the husband of Corazon Aquino, who was later to become Philippine President; they are treated as two of the heroes of democracy in the country. His assassination led to the downfall of Ferdinand Marcos
7)  On this date in 1883, a F5 tornado strikes Rochester, Minnesota - what does event lead to?

A - The inspiration for L Frank Baum writing 'Wizard of Oz'
B - The creation of the Mayo Clinic
C - The first amateur football game played for charity
D - The first time a US President visited a town after a natural disaster


Answer - B   The Rochester tornado caused at least 37 deaths in the area and over 200 injuries with one-third of the town destroyed, The Mayo family who resided there escaped serious harm.

Relief efforts began immediately with a temporary hospital being established by W.W. Mayo which ultimately would be the foundation of the Mayo Clinic we know today

Last question folks..
8)  In 1961, Patsy Cline records the song "Crazy" which becomes a big hit and her signature song..  Who wrote it?

A - Johnny Cash
B - Elvis Presley
C - Willie Nelson
D - Hank Williams, Sr


Answer - C  Nelson's own version appears on his 1962 debut album '...And Then I Wrote'

See ya'll tomorrow :)